Miért fontos a leltározás?

Store Stocktaking

A leltározás fontossága: 5 érv, hogy egy üzletnek miért van szüksége rendszeres leltározásra. Ha éppen halogatja az első leltárt, vagy azon gondolkodik, hogy szüksége van-e rá, reméljük ez a rövid írás motiválni fogja Önt. Az üzlete legyen kicsi vagy nagy, egy általános leltár szó szerint kifizetődő tud lenni. Egy általános leltár elvégzése után, ha átlátja a raktárában és/vagy üzletében lévő helyzetet, új lehetőségeket fog felfedezni, hogyan tudja növelni a bejövő profitot és sikeresebbé tenni az üzletet. Engedje, hogy bizonyítsuk Önnek, a leltározás elengedhetetlen része bármely üzlet számára.

Mi is a leltározás?

A leltározás az üzletben vagy raktárban lévő tételek fizikai megszámolását és annak visszaellenőrzését foglalja magában. A leltározás sűrűsége ületről üzletre változik, néhányan az évenként egy vagy két alkalmat részesítik előnyben, míg mások a negyedévenkénti vagy a hónaponkénti leltározás mellett döntenek.

Az Ön által nyilvántartott készlet és a leltár befejezése után előálló jelentés közti különbség, sok kérdésre adhatja meg a választ, valamint lehetőséget szolgáltat arra, hogy az üzleti folyamatok olajozottabban menjenek, jobb raktárkezelési és menedzsment eljárásokat dolgozzon ki a segítségünkkel. Ez egyértelmű profit növekedéshez fog vezetni a jövőben.

5 érv, hogy egy üzletnek miért van szüksége rendszeres leltározásra.

1. Felfedi a lopást és azonosítja a készletcsökkenéssel kapcsolatos problémákat

A kiskereskedelmek érintő valós probléma az üzleti lopás mely folyamatosan csökkenti a készleteket és veszteséget okoz. Soha nem lesz képes megállítani teljesen a boltban lévő értékek elemelését, de egy rendszeres leltározás rávilágít, hogy mely termékeknél szükséges a nagyobb odafigyelés, mely intézkedések eltántoríthatják azokat a belső problémát jelentő alkalmazottakat, akik megkárosítják Önt.  Egy rendszeresen elvégzett leltár megmutatja, milyen problémák vannak a sérült készlettel, a befejeletlen vagy hiányzó rendelésekkel, valamint a készletnyilvántartás hiányosságaival.

2. Biztosítja az üzleti célok elérését

Ha azonosítja az eltéréseket a leltár során keletkezett kimutatással, ez segíteni fog hogyan tudja egyeztetni a pénzügyi adatokkal, mely szükséges a kitűzött cél elérésnek érdekében. Sokkal jobb ezeket az anomáliákat minél hamarabb azonosítani, mintsem az üzleti év végén szembesülni a hiánnyal, így időt nyerünk, hogy a megoldást együtt találhassuk meg.

3. Meghatározza mely termékek sikeresek

Fontos meghatározni, hogy mely termékek a kelendőek és melyek nem.  Egy leltár pontosan megmutatja Önnek – ha egy termék hosszú ideje, nagy mennyiségben áll a polcokon akkor nehezen vagy alig eladható a termék. így talán csökkenheti a fenntartási költségeket, vagy a terméket áthelyezheti egy másik helyre, hogy kelendőbb legyen.

4. Maximalizálja a készletrendelési eljárást

Ahogy korábban említettük egy leltár megmutatja a készlethiányosságokat, vagy megmutatja, melyek azok a termékek, amelyek jól teljesítettek az eladásokban.  Talán a feljegyzésekben az áll hogy a vásárlók által kedvelt termékekből egész raklapnyi áll rendelkezésre, de leltár után felismeri, hogy a raktár nagy része sérült, eltűnt, vagy a várttal ellentétben meg sem érkezett a raktárba. Ezen problémák felderítése segít a rendelések megtervezésében, hogy termékei esetleges hiánya miatt ne kerüljön nehéz helyzetbe.

5. Erősíti az árazási stratégiát

Egy leltár világossá teszi a bevételeit, tökéletes lehetőséget ad az eladások, a profit analizálásához, mely termékeke azok melyek kifogyóban vannak a polcokról és melyik állnak ott hosszú ideje érintetlenül. egy jó időben elvégzett felülvizsgálat az árazási stratégiában elengedhetetlen a profit maximalizáláshoz.